Osnovna pravila u Zajednici

Bez novca, bez droge. Za sve potrebe brine Zajednica. Minimalno korištenje cigareta i kave, bez alkohola. Nikakva vrsta prepotentnosti ili nasilja, bez iznimki!!!

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Terapijska zajednica «Mondo Nuovo»
u Hrvatskoj koja se nalazi u Nuniću, 50-ak kilometara od Šibenika
rehabilitacijsko-terapeutskoga programa veliku pažnju pridonosi i odnosima unutar obitelji
Centar u Nuniću, općina Kistanje, na pola puta između Zadra i Šibenika, ima kapacitet za 20 osoba
graditeljstvo, povrtlarstvo, rad sa gipsom i svijećama, u ovome centru momci svoj radni program mogu obavljati i u stolariji te u radu sa pčelama i pčelinjim proizvodima

Program rada terapijske Zajednice Mondo Nuovo

Svaka osoba ima svoj proživljeni period ovisnosti. Trajanje programa je period oko tri godine, ali realno vrijeme oporavka pojedinca ovisi o osobnosti, motivaciji, vremenima reakcije i sposobnosti za resocijalizaciju.
Faze oporavka su slijedeće:
-    faza boravka
-    faza resocijalizacije.

Faza boravka

Kada osoba uđe u Zajednicu za njega se sastavlja program individualne intervencije. Trajanje programa nije fiksno i ne može biti predviđeno jer osobe nisu niti brojevi niti rezultati. Ostanak u Zajednici biti će temeljen na planovima radnog (za profesionalno formiranje) i introspektivnog rada-za jačanje osobnosti i karaktera. Tu će uvijek biti podrška psihologa i ostalog osoblja Zajednice.

U periodu boravka, put u Zajednici je podijeljen na tri važna momenta. Vremenski nisu strogo postavljeni unaprijed, ali su dosta važni da bi se štićeniku osigurala jedna postepenost intervencije; postoji faza primanja i ambijentiranja, zatim faza orijentacije i posljednja je faza pripreme za resocijalizaciju.
Na putu u Zajednici evidentiraju se faktori osobnih i obiteljskih poteškoća koji povezani s društveno-ekonomskim, političkim i ambijentalnim razlozima te čine jasnu i potpunu sliku zašto je  došlo do devijacije tj. do ovisnosti pojedine osobe.

Nakon prve faze (od 1 do 3 mjeseca) primanja i ambijentiranja te upoznavanja vlastitog života (gdje je moguće stabilizirati prvi dio individualne intervencije), odmah se prelazi na upućivanje u razne poslovne sektore za profesionalnu orijentaciju štićenika.  Kroz usvojene radne vještine uspostavljaju se odgovornosti koje su jako važne kao potrebno oruđe za pojačavanje samopoštovanja štićenika. Profesionalna priprema je bitna za ponovno uvrštavanje u svijet odgovornosti u poslu. Proces jačanja smisla za odgovornost jedne osobe je jako važna komponenta u programu i cilj je pojačavati ga tijekom cijelog ciklusa u Zajednici.
Za vrijeme odvijanja programa mogući su premještaji iz centra u centar da se ne bi stvorile forme „kroničnih“ odnosa tj. da bi se dopustila štićeniku veća mogućnost druženja.

Zajednica podupire potpunu resocijalizaciju štićenika. Na primjer, nakon prve godine boravka dopušteni su kraći dopusti kući kako bi se provelo malo vremena u obitelji, a na taj način se stavljaju na kušnju dobivene sposobnosti i provjerava se napravljeni put u Zajednici, kako osobni tako i onaj od obitelji. Pokušava se izbjeći uspostavljanje ovisnosti o Zajednici, dakle, pokušavaju se vidjeti sposobnosti oporavka i sudara sa vanjskom stvarnošću.

Faza resocijalzacije
Konkretna resocijalizacija štićenika je poduprijeta je od Zajednice kroz inicijative usmjerene prema kompletnoj autonomiji osobe. Štićenici, na kraju njihovog uključivanja u poslovne ambijente, pripremljeni su kao stručnjaci i profesionalci koji su prošli tehničko-praktične tečajeve organizirane bilo od Zajednice ili od javnih struktura.

Resocijalizacija je jedan vrlo delikatan zadatak koji uključuje duži period boravka u Zajednici i daje jedan novi, puni odnos s društvom, a na taj način Zajednica priprema i obitelji na ponovan prihvat momaka  kroz brojne susrete i provjere.

U fazi pripreme resocijalizacije, od štićenika se očekuje da odradi jedan period volontarijata u jednom od naših centara ili u nekim drugim strukturama koje se brinu o problemu droge.

Zajednica Mondo Nuovo omogućuje štićenicima da završe osnovnu ili srednju školu pa su tako mnogi tijekom programa završili osnovnu ili srednju školu ili dobili druge diplome. Centar Nunić zahvaljujući financiranju projekta od strane Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga zadnje dvije godine provodi tečajeve talijanskog jezika, a od ove godine biti će organiziran i tečaj pčelarstva.
Od 1984. godine u kojoj su bili postavljeni prvi sistemi resocijalizacije, mnogo štićenika je našlo zaposlenje u raznim tvrtkama i javnim ustanovama zahvaljujući pripremi za posao odrađenoj u našim centrima, a mnogi su uspjeli otvoriti svoja privatna poduzeća.

Kraj ciklusa dobije se
u dogovoru Predsjednika zajednice sa svim osobljem (psiholozi, operatori...).

Terapeutsko-rehabilitativni program zajednice Mondo Nuovo trudi se poduprijeti osobu u dostizanju životne ravnoteže kroz slijedeće ciljeve:
- otkrivanje vlastite individualnosti, svijest o problematici koja je osobu dovela do ovisnosti i obveza za rješavanje tog problema;
- otkrivanje odnosa kroz rad u grupi, ponovna podjela uloga u obitelji;
- osobni proces odgovornosti kroz postepeno stjecanje sposobnosti i samopoštovanja.

Tijekom programa se vrši individualna i grupna psihoterapija.

Individualna terpija
Temeljna načela intervencije nastaju na jačanju vlastitih sposobnosti (samopromatranje, znati kontrolirati impulse, sigurnost u međuljudskim odnosima) i povećanju društvenog prilagođavanja (profesionalna orijentacija i sl.).

Psihoterapija može biti definirana kao razgovor između dviju ili više osoba od kojih je barem jedan terapeut, a ostali su operater i štićenik u programu.

Psihoterapija se temelji na ovim pretpostavkama:
- s emotivne točke stajališta lakše je pričati o svojim problemima drugoj osobi koja sluša s empatijom (suosjećajem) i ne osuđujućim stavom;
- u ovom procesu štićenik mora shvatiti odnose među svojim emotivnim poremećajima i njegove prijašnje emotivne odgovore na takve događaje, bili oni ispravni ili ne;
- osim toga, terapeutski proces može načiniti jedno pozitivno emotivno iskustvo, dopuštajući štićeniku da ima odnos s povjerljivom i sigurnom osobom.

Terapeut sa svojim stavom može potaknuti promjenu u načinu razmišljanja i ponašanja štićenika.
Stavovi terapeuta moraju biti slijedeći:
- mora pokazati sposobnost da shvaća, da razumije reakciju i stanje štićenika kod posebnih, vanjskih ili unutarnjih događaja;
- mora pitati naknadne informacije i objašnjenja, olakšavajući štićeniku upoznavanje samog sebe;
- mora (trebao bi) razjasniti motiv određenog tipa ponašanja ili objasniti vezu  među mislima, osjećajima, aktualnim ponašanjima s prošlim događajima;
- mora poduprijeti, potaknuti štićenika, pokušavajući pokrenuti izvore njegovog JA, kako bi se pojačala sposobnost prilagodbe;
- mora učiti štićenika, pružajući mu nove spoznaje koje bi mu mogle biti korisne da riješi svoju egzistencijalnu dilemu;
- mora staviti štićenika nasuprot njegovoj odgovornosti, pokazujući mu kvalitete i posljedice njegovog ponašanja;
- individualnu psihoterapiju ne vrše samo psiholozi u Zajednici. Čak i kada se psihoterapija provodi bez sistematskog objašnjenja i bez teorijske orijentacije profesionalnih psihologa, ona može biti efikasna jer u Zajednici, onaj tko se brine o psihološkim problemima štićenika je odgovorni za međuljudske odnose (on je također u programu) i ima podršku i pomoć od strane psihologa i operatora.

Grupna terapija
Grupna terapija je model savjetovanja i prihvaćanja pravila unutar grupe pripadanja, kako bi se potaknulo prilagođavanje na pravila i zahtjeve zajednice.

Grupna terapija je terapija podrške ostvarena da bi se štićenicima koji imaju probleme s prilagođavanjem olakšao period prilagodbe te da se osjećaju zaštićenim i da postoji netko tko ih vodi.
Grupna terapija može biti jako efikasna kod osoba koje imaju potrebu za zdravijim međuljudskim odnosima.  U terapiji sposobnosti izražavanja, terapeut ne pokušava usmjeravati ponašanje i osobnost štićenika, nego se drži pasivno, kao onaj koji shvaća i ne osuđuje. Terapija sposobnosti izražavanja prati procese i probleme unutar grupe. Očekivanja u granicama sposobnosti osoba da sudjeluju u terapiji i koriste terapeutski rad su uglavnom pozitivna.

Različite su karakteristike jedne terapeutske grupe:
- postoji izjednačavanje hijerarhijskih pozicija i razlikovanja, na primjer pomoću uporabe imena među svim članovima grupe;
- evidentiraju se događanja unutar grupe, pažnja je na onom što se dešava ovdje i sada, to jest na psihičkim i osobnim događajima trenutnog života tog štićenika;
- u okvirima grupe pokušava se potaknuti slobodna komunikacija i naglasiti činjenica da svako ponašanje ima određenu posljedicu i značenje za koje je osoba odgovorna;
- suočavanje postaje međusobno uvažavanje i sa strane operatora i sa strane štićenika, a to je u skladu sa konceptom Zajednice da se preuzmu odgovornosti za vlastito ponašanje.

U periodu provedenom u Zajednici svaka osoba je praćena i od liječnika, zubara i infektologa. S točno određenim vremenskim rokom štićenici su podvrgnuti kliničkim analizama i specijalističkim pregledima te je omogućeno liječenje ukoliko je propisano od doktora.

Photo Gallery

{gallery}2009/6{/gallery}

Copyright © 2009 Comunità Mondo Nuovo - Centar sv.Ante Padovanski | Dizajn: Studio Impresa