Osnovna pravila u Zajednici

Bez novca, bez droge. Za sve potrebe brine Zajednica. Minimalno korištenje cigareta i kave, bez alkohola. Nikakva vrsta prepotentnosti ili nasilja, bez iznimki!!!

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Terapijska zajednica «Mondo Nuovo»
u Hrvatskoj koja se nalazi u Nuniću, 50-ak kilometara od Šibenika
rehabilitacijsko-terapeutskoga programa veliku pažnju pridonosi i odnosima unutar obitelji
Centar u Nuniću, općina Kistanje, na pola puta između Zadra i Šibenika, ima kapacitet za 20 osoba
graditeljstvo, povrtlarstvo, rad sa gipsom i svijećama, u ovome centru momci svoj radni program mogu obavljati i u stolariji te u radu sa pčelama i pčelinjim proizvodima

Zajednica Muondo Nuovo

Kratka priča o Zajednici Mondo Nuovo

Priča započinje 1979 godine kada Alessandro Diottasi, nakon za njega neshvatljive smrti njemu drage osobe zbog droge, počinje priču zvanu Mondo Nuovo. To je priča puna nade koja je postala kolijevka stotinama mladića koji su u jednome trenutku svoga života izabrali krivu stranu ceste. To je priča jedne Zajednice, ali i osobna priča ljudi koji se bore, pate mijenjaju i sazrijevaju u uvjerenju da se iz droge može izići.
Te 1979 godine započinje sa radom udruga «Zdrava Civitavecchia».

Udruga je bila sastavljena od volontera i osoba koje su u životu imale ili proživjele problem droge.  U početcima su se momci, ovisnici  nalazili na kratko vrijeme tokom dana da probaju shvatiti «zašto»? je došlo do njihovoga ovisničkoga iskustva. Uskoro se pokazalo da takav način rada nije dovoljan te se došlo do ideje da se otvori dnevni rezidencijalni centar. Centar koji je otvoren u Civitavecchi se ubrzo pretvorio iz dnevnoga u centar koji radi puno radno vrijeme. Nakon toga se udruga preselila u jednu malenu kuću u blizini Rima, ali je ona vrlo brzo postala nedovoljna za sve ovisnike koji su željeli ući u zajednicu.

Tada smo 1983 godine uspjeli dobiti u najam jednu napuštenu nenastanjenu kuću. Polako smo započeli radove na rekonstrukciji. Malo stvari na raspolaganju i nepodnošljiva hladnoća koja je tjerala momke da se dižu usred noći kako bi se grleći zagrijali, samo su pojačavali nadu u uspjeh.  Za negostoljubljivost obližnjih seljaka uzrok je bio slabo poznavanje problema droge. Za njih smo bili samo «neprihvatljiva banda drogiranih».

Sa vremenom, shvativši tko su osobe nastanjene u toj kući, rođen je jedan odnos prijateljstva i suradnje koji traje još i dan danas. Uz velike probleme, ekonomske i materijalne, uspjeli smo završiti radove i stara uništena kuća je postala «Villa Paradiso»(Vila Raj).Danas još uvijek pod tim imenom, razvila se kao glavni centar naše zajednice. U ovome centru stvorena su «Životni principi» koji su temelj pravila zajednice.
U srpnju 1986 godine smo uspjeli dobiti u najam jednu kuću na dva kata u Tarquini (VT), predio Montarozzi. Niti ta zgrada nije bila u dobrome stanju jer je bila napuštena više od dvadeset godina. No, momci su radili na rekonstrukciji sve više inspirarini nadom da se vrate u normalan život. Nadom koja je bila toliko živa da smo i ime tome centru dali «Colle Speranza»(Brežuljak nade). Treći centar smo otvorili 1990 godine unutar grada Civitavecchia, na predjelu Santa Lucia. Centar još i danas ugošćuje momke koji obavljaju svoje poslove u zakonskom sjedištu i upravi zajednice.

1991 godine smo uspjeli otvoriti još dva nova centra. Prvi smješten u općini Monte Romano kojega smo nazvali «Villa Ciulepi» u sjećanje na Gianpiera, momka umrlog od posljedica AIDS-a. Taj mali, ali topao i gostoljubiv centar, postao je obiteljska kuća za naše mladiće sa zdravstvenim problemima uzrokovanim njihovom ovisnošću.

U prosincu iste godine, u predjelu Montepertuso, otvara se prvi centar izvan regije Lazio. Zbog njegove pozicije u prirodnom i nezagađenom ambijentu, punog šuma i zelenila, ovaj centar nazvan «Collina della Luce»(Brežuljak svjetlosti), postaje najbolje mjesto za vlastitom duhovnom potragom.

Na kraju ljeta 1992 godine u Teramu, regija Abruzzo, otvara se centar «S.Maria Madre della Fiducia»(Sveta Marija Majka Vjere), gdje momci koji uđu u zajednicu svladavaju prvi period privikavanja i uklapanja na način života zajednice. Poslije građevinskih radova potrebnih za stanovanje, zajednica je proslavila otvorenje centra 8.svibnja 1993 godine.

Ostvarenje sna Alessandra Diottasia, osnivača zajednice Mondo Nuovo, ispunilo se
2.siječnja 1997 kada je iskoristivši svu ušteđevinu zajednice, pribavio jedno zemljoradničko imanje i otprilike 20 hektara zemlje u okolici Tuscanie(VT). To je jedini centar u potpunom vlasništvu zajednice i postao je simbol nade koju njegovo srce uspije uvijek dati svima. Centar upravo zbog toga je nazvan «Citadella della Speranza – Adelphia»(Gradić Nade). To nije samo centar za oporavak ovisnika, nego i svih onih koji na bilo koji način pate.

Pretkraj 1999, 20 godina nakon osnutka zajednice, otvorilo se novo poglavlje za Mondo Nuovo. Otvoren je centar «Sv. Ante Padovanski» u Nuniću, na pola puta između Zadra i Šibenika. Centar je otvoren u suradnji sa Caritasom zadarske nadbiskupije. To je jedini centar zajednice izvan Italije i u njemu na oporavak dolaze ovisnici iz Zadarske županije ali i iz čitave Hrvatske. Tokom svih ovih godina Mondo Nuovo je zbog svoga programa i otvorenosti za sve bez obzira na vjeroispovijest, način života ili probleme s kojima su se susretali ovisnici postao važna karika u borbi protiv ovisnosti, te je priznat i cijenjen kako od starne ovisnika koji žele promijeniti način svoga života, tako i od nadležnih službi za borbu protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj.

Još jedan važan podatak za Zajednicu Mondo Nuovo je i otvorenje centra u Agnadellu(CR), regija Lombardija, koji je otvoren u suradnji sa Župom i Biskupijom Cremone. Mali, ali topli centar otvoren za pomoć ovisnicima i njihovim obiteljima.

Copyright © 2009 Comunità Mondo Nuovo - Centar sv.Ante Padovanski | Dizajn: Studio Impresa