Red i pravila

Kućni red i pravila boravka u Zajednici

 1. Prije ulaska u Zajednicu potrebno je obaviti 2-3 razgovora u jednom od savjetovališta zajednice Mondo Nuovo kako bi se potencijalni korisnik mogao informirati o ciljevima i metodama rehabilitativnog programa te o pravilima života u Zajednici. Na razgovore su pozvani i članovi uže obitelji.
 2. Prije ulaska u Zajednicu potrebno je u Centru za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta potpisati zahtjev za provremeni smještaj u terapijsku zajednicu i ukoliko je potrebno napraviti  fizički detox u bolnici.
  3.   Osoblje Zajednice procjenjuje sposobnost osobe da li je spremna odraditi rehabilitativni program i uzima se u obzir mogućnost ne dopuštanja ulaska u Zajednicu.
 3. Prilikom ulaska u Zajednicu obvezna je pretraga prtljage zbog eventualnog posjedovanja droge, tableta i sl., a kako bi se zaštitili korisnici koji se već nalaze u programu. Zlato i sve druge osobne vrijednosti biti će dostavljene obitelji ili će se dati na čuvanje Zajednici sve do izlaska. Dopušteni su osobni prostori za držanje obiteljskih slika i sl. S obzirom da se radi o delikatnoj problematici u Zajednici nisu dopušteni seksualni odnosi.
 4. Korištenje usluga Zajednice zahtijeva maksimalno poštovanje osoba, mjesta i ambijenta. Zabranjena je svaka vrsta fizičkog, psihičkog ili moralnog nasilja. Zanemarivanje ovog pravila traži trenutno isključenje prijestupnika.
 5. Zahtijeva se sudjelovanje osobe u životu zajednice, u grupi, 24 sata na dan, tijekom cijelog rehabilitativnog programa, isključujući mogućnost udaljavanja od grupe bez opravdanog motiva, osim potreba povezanih za odvijanje programa.
 6. Život u zajednici zahtijeva prilagođavanje normalnim navikama života u grupi, poštivanje osobne higijene, fizičke i moralne čistoće.
 7. Za svaku osobu koja boluje od zaraznih bolesti, zbog prevencije, su stabilizirani posebni zadaci. Zajednica postavlja stroge standarde zdravstvene higijene, što garantira korisnicima zajednice zaštitu na svim moguće zaraznim mjestima i situacijama. Svi momci koji imaju zarazne bolesti moraju biti tretirani s više ljubavi i moraju imati uvijek nekoga u blizini.
 1. Tko traži da bude primljen u Zajednicu  mora se obvezati na suradnju i suživot unutar kuće i na odvijanje svih aktivnosti povezanih sa životom zajednice i održavanje prostora.
 2.  Korisnicima  je data sloboda izbora što se tiče ostanka u Zajednici, ali uvijek u dogovoru s voditeljima.
  11.   Zabranjena su sva ponašanja koja mogu biti riskantna za vlastito ili tuđe zdravlje. Kod svih aktivnosti profesionalnog izučavanja zatraženo je poštivanje uputa za spriječavanje nesreća i poštivanje svih normi propisanih zakonom.  
 3. Za zaštitu higijene i zdravlja nije dopuštena uporaba tuđih osobnih stvari. 
 4. Svaki korisnik može donijeti u Zajednicu sve što je na listi potrebnih stvari koja će mu biti predana za vrijeme odrađivanja razgovora, a kada budu potrebne dodatne stvari obratiti će se voditelju koji će  obavijestiti obitelj.
 5. Zajednica pruža sve usluge osobama koje odluče ostati u Zajednici i pridržava se svih uputa i zakona s obzirom na područje u kojem se nalazi. U skladu s edukativnim duhom i vođenjem zdravog života koji je obilježen jednostavnošću, koristi se malo luksuznih dobara zbog poštovanja prema programu na koji se osoba odlučila. Na rasplolaganju su sve službe koje su povezane sa životom u Zajednici što se tiče rehabilitativnog aspekta (kvalificirano osoblje, prikladna oprema, prikladne prostorije) ili što se tiče običnih životnih potreba (blagavaonica, praonica rublja, sobe sa kupaonicom i tušem, higijenska opskrba i sl.).
 6. Pošta se može primati nakon kraćeg perioda privikavanja (otprilike mjesec dana nakon ulaska) koja će biti provjerena uz garantiranu diskreciju voditelja. Korisnik od samog ulaska može pisati svojoj obitelji. Obitelji će preko voditelja dobivati informacije o sinu (članu obitelji). Obitelj, svog člana obitelji prvi put može posjetiti u Zajednici obično nakon tri mjeseci od njegovog ulaska u Zajednicu.
 7. Udaljavanjem osobe, bez dopuštenja Zajednice, automatski se prekida rehabilitativni program. Eventualni zahtjevi ponovnog ulaska biti će strogo procijenjeni.

NAŠI POKROVITELJI