Aktivnosti

Raspored dnevnih aktivnosti u terapijskoj Zajednici Mondo Nuovo

06:00 buđenje koje vrši korisnik koji se nalazi u kuhinji, a koji ustaje u 05:30 da bi pripravio doručak za sve korisnike 

06:00-06:25 osobna higijena, čišćenje soba i pravljenje kreveta

06:30 doručak, kojem prethodi trenutak molitve (za onoga tko je vjernik), nakon kojeg slijedi „dobro jutro“ od prvog odgovornog u centru

07:00 čitanje poslova koji se trebaju raditi u raznim sektorima za taj dan i početak poslova

09:20 pauza: trenutak da se svi sastanu

09:40 nastavak poslova

11:40 prekid poslova i priprema za ručak

12:00 ručak (svi zajedno). Provede se minut u tišini prije obroka

13:00 osobne odgovornosti (vrtovi, kupatila, čišćenje centra itd.)

14:00 sastanak grupe

16:00  nastavak radova

20:00 večera (svi zajedno). Provede se minut u tišini prije obroka

20:45 čitanje jednog od „životnih načela“ i rasprava o istom

21:00-22:00 pranje posuđa od strane korisnika koji su zaduženi za taj dan. Za to vrijeme odgovorni se sastanu s odgovornim za poslove da bi organizirali poslove na način da koordiniraju aktivnosti po sektorima

21:00-22:00 slobodno vrijeme koje se posveti igrama, pisanju pisama i raspravama o raznim temama

22:00-22:30 pisanje dnevnika ( korisnik u programu piše svaki dan dnevnik u kojem u par rečenica napiše kako je proveo dan i kako se je osjećao tijekom dana)

22:30 zaželi se laku noć, nakon što se trenutak razmislilo o završenom danu, ispričalo nekomu zbog nedoličnog ponašanja ili nedostatka.

Nedjeljom i praznicima je buđenje u 7:00. 

Svi važni trenuci u zajednici koji se provode zajedno označavaju se zvonjavom zvonca.

Postoji raspored za vršenje osobnih potreba kao što su: tuširanje, pranje rublja, čišćenje ormara, red za rad u kuhinji, svakodnevna izrada menija za doručak, ručak i večeru, red za posluživanje stolova, pranje tanjura itd., a koji se nalazi ovješen u  centru. Korisnici u programu imaju deset cigareta dnevno, tri kave tjedno, jedan put tjedno se gleda film ili utakmica i jedan put tjedno (nedjeljom) se sluša glazba. 
Svaki dan nakon ručka se čita Evanđelje s time da zajednica Mondo Nuovo koja je katolička zajednica poštuje vjeru svakog svog korisnika i svakome omogućuje prakticiranje svoje vjere.

Tako na primjer korisnici čija je vjeroispovijest islam mogu donijeti u zajednicu Kuran i omogućuje im se prakticiranje njihovih običaja i blagdana.  

Također, poštuje se uvjerenje korisnika koji se izjašnjava kao ateist.

Napominjemo da u našoj zajednici nema pokušaja da se promijeni nečija vjera ili uvjerenje te primamo sve osobe bez obzira na vjeru, rasu ili nacionalnu pripadnost.

Također, korisnicima katoličke vjeroispovijesti nedjeljom se omogućuje sudjelovanje na sv.misi.

Svaki centar je vođen od strane 3 odgovorna (momci koji se nalaze u programu) i potpomognuti su od strane voditelja  i psihologa.

Odgovorni za međuljudske odnose svakodnevno provodi individualne sastanke neophodne za potpuno upoznavanje osoba i njihovih priča na način da bi se mogao odrediti i usavršiti individualni program. U izvršenju ovog zadatka potpomognut je od strane psihologa i voditelja. Individualni sastanci se obavljaju u jutarnjim terminima uz prisustvo psihologa ili psihoterapeuta.

Odgovorni za poslove usklađuje radne aktivnosti momaka koji se nalaze u centru uz dogovor s odgovornima za sektore i nadgleda izvršavanje zadataka.

Odgovorni za kuću ima zadatak održavanja kuhinje, tj. odgovornost držanja urednih svih prostorija u centru. Subotom se vrše temeljita čišćenja kuhinje, primaćih i spavaćih soba. 

Subota i nedjelja popodne su obično posvećena odmoru s mogućnošću bavljenja sportom (nogomet, košarka), igranju društvenih igara, a peko ljeta se obično subotom popodne ide na more…povremeno se organiziraju odlasci u kino (Zadar ili Šibenik) te izleti u prirodu. 

Privremeni izostanci zbog odmora, posjeta bolnici ili sudskim procesima bivaju zabilježeni ili dokumentirani. Pokrivenost osiguranjima se vrši po postojećim standardima.

Radne aktivnosti koje se provede u terapijskom centru u Nuniću, a sve u sklopu provođenja radne terapije su: stolarija, pčelarstvo, vrtlarstvo, poljoprivreda, građevinarstvo, uređivanje časopisa Svjetionik, vođenje uredskih poslova i hobistika (radovi s gipsom i glinom)…

Stolarija – u sklopu radne terapije u Zajednici Mondo Nuovo korisnici mogu dio svoga terapijskoga programa provoditi u stolariji koja je opremljena profesionalnim stolarskim strojevima i u kojoj se izrađuju proizvodi od koje se zajednica samofinancira.  U stolariji se izrađuju ikone te predmeti od drva koji se prodaju na štandovima zajednice,  ali i jednostavniji dijelovi kuhinjskoga i sobnoga namještaja. 

NAŠI POKROVITELJI